Fair trade

Alle våre kaffe, te og sjokolade produkter er fairtrade. Men hva betyr egentlig uttrykket fairtrade? Oversatt til norsk betyr dette rettferdig handel. Hva vil det si å drive rettferdig handel?

La oss si at vi går i butikken for å kjøpe en sjokolade. Den koster 20 kroner. Sjokoladen er laget av kakaobønner helt fra Ghana i Vest-Afrika, og på vei til Norge har sjokoladen vært innom mange steder. Noen har kjøpt kakaoen fra bøndene i Ghana, og solgt den videre. Så har noen laget sjokolade ut av kakaoen. Noen har tatt ansvar for å frakte sjokoladen til Norge, andre har solgt og fraktet den til lokalbutikken, før vi til slutt kan kjøpe sjokoladen. Kanskje har den vært innom enda flere steder også. Alle disse menneskene skal ha betalt for den jobben de gjør, og veldig ofte får kakaobøndene som faktisk gir hovedingrediensen til sjokoladen, veldig lite av de 20 kronene vi betaler for sjokoladen.

Mange mennesker på ulike steder i verden i dag sliter med å finne seg en god og sikker jobb som gir dem penger nok til å ta vare på seg selv og familien sin. Kanskje dekker det de tjener bare halvparten av det familien trenger av mat og klær. Kanskje vet de ikke om de får fortsette i jobben sin, eller kanskje plassen
de jobber på er farlig for dem, og de har ikke råd til å gå til legen eller kjøpe medisiner. Mange må jobbe helt fra tidlig morgen til sent på kveld hver eneste dag, og veldig mange steder må til og med små barn jobbe i stedet for å gå på skole for at familien skal kunne spise seg mette.

Er dette rettferdig synes dere?

Fairtrade er handel som sørger for at bønder og andre arbeidere får det de fortjener og trenger for det de gjør. De vil at bøndene i Ghana og alle andre steder i verden skal kunne ta vare på seg selv og familien sin ut fra pengene de tjener! De prøver å korte ned på listen over steder en vare er innom før den havner i butikkene. De vil at kvinner og menn skal behandles likt på arbeidsplassene, og at om man er uheldig og blir syk, skal man få penger slik at man fortsatt kan klare seg og skaffe medisiner. De vil at barn skal få gå på skole i stedet for å arbeide, og de vil at alle arbeidere skal kunne jobbe på trygge steder over lengre tid. Her i Norge har vi en del regler som skal sikre nettopp disse tingene, men sånn er det ikke overalt. Fairtrade jobber for at alle som lager, samler og selger varer skal ha de samme mulighetene.

Når disse reglene blir fulgt, merkes varene som ender opp i butikken med et spesielt merke. Når vi kjøper disse varene, bidrar vi til rettferdig handel!

Totalsum:
    Til kassen
    (0)